Çerkezköy

Akay: Milletimiz ekonomik olarak zor durumda

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kent Lokantasına vurgu yaparak, “Belediyeler bu noktada ciddi sosyal hizmetler ortaya koyuyor. Ama esas dikkat çekmemiz gereken mesele burada oluşan kuyruklar. Bu durum, milletimizin ne kadar zor durumda olduğunun, ekonomik anlamda ne kadar sıkıntıda olduğunun göstergesidir. Umut ediyoruz bu günler geçecek” dedi.

Akay: Milletimiz ekonomik olarak zor durumda

Halk TV’de yayınlanan ve sunuculuğunu Gazeteci Yazar Serhan Asker’in yaptığı Görkemli Hatıralar programı Çerkezköy’de Atatürk Kültür Merkezi’nde Belediye Başkanı Vahap Akay’ın yanı sıra Tarihçi Yazar Sinan Meydan ve Trakya’nın sevilen sanatçılarından Rumeli Semih’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Programda Çerkezköy Belediyesi’nin çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Vahap Akay, “Bugün burada olmaktan çok mutluyuz. Üçüncü dönemin ilk yılını tamamlıyoruz. Hemşerilerimizle beraber yeni bir dönemde, yeni heyecanlarla, yeni hedeflerle buluşmanın da mutluluğu içerisindeyiz” dedi.

“MİLLETİMİZ EKONOMİK OLARAK ZOR DURUMDA”

Çerkezköy Belediyesi’nin hizmetlerinden bahseden Başkan Akay, “Kent Lokantaları Türkiye’nin gerçeğiyle bizi yüzleştiriyor maalesef. Biz de pazartesi günü Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Ekrem İmamoğlu’nun da katılımıyla çok güzel bir Kent Lokantası’nı kentimize kazandırdık. Ancak tabi ki bu memleketin ekonomisinin ne durumda olduğunu, emeklinin ne durunda olduğunu, asgari ücretle ay sonunu getirmeye çalışan milletimizin ne durumda olduğunun da maalesef bir göstergesi. Belediyeler bu noktada ciddi sosyal hizmetler ortaya koyuyor. Ama esas dikkat çekmemiz gereken mesele burada oluşan kuyruklar. Bu durum, milletimizin ne kadar zor durumda olduğunun, ekonomik anlamda ne kadar sıkıntıda olduğunun göstergesidir. Umut ediyoruz bu günler geçecek” dedi.

Çerkezköy’de yaşayan vatandaşlara ekonomik anlamda destek olmak amacıyla çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini sözlerine ekleyen Başkan Akay, “Halk Ekmek fabrikamızı faaliyete geçirdik. Kentimizin tüm mahallelerinde konuşlandırdığımız satış büfelerinde vatandaşlarımızı sağlıklı ve ucuz ekmek ile buluşturuyoruz. Bunun yanında çalışmak zorunda olan kadınlarımıza destek olmak amacıyla Çocuk Akademileri açtık” dedi.  

“ÇERKEZKÖY’E YAŞAM ALANLARI KAZANDIRIYORUZ”

Kent Ormanı Projesiyle ilgili de konuşan Başkan Akay, “Yaklaşık 4-5 yıllık mücadeleden sonra Orman Genel Müdürlüğü’nden yeri kiraladık. Sonra da bu güzellikler ortaya çıktı. Şu anda Çerkezköy’ün bir yaşam alanı, hemşerilerimizin buluşma alanı haline geldi. Burası bir işçi kenti, burası bir emek kenti… Emeğin Kenti Çerkezköy’de vatandaşlarımızın nefes alacağı, soluklanacağı bir yaşam alanı ortaya çıkarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sene Yeni Kent Ormanı’nda ilk senemiz. Daha önce de 170 dönümlük bir mesire alanımız vardı.

Onunla bütünleşti ve her hafta sonu geç saatlere kadar binlerce hemşerimizin buluşma alanı oldu. İçinde spor alanları, yürüyüş alanlarıyla beraber bir yaşam alanı ortaya çıktı. Çerkezköy çok dar bir alana sahip, nüfusu yüksek bir yer. Nüfus 10 yıl önce 115 bindi. Tam ikiye katladık” diye konuştu.  

LOZAN’IN ÖNEMİNİ ANLATTI

Programda Lozan Barış Anlaşması’nın önemi hakkında konuşan Tarihçi Yazar Sinan Meydan ise “Bizim tarihimiz açısından bu bölge çok önemli. Binlerce yıllık bir geçmişe sahip. Uzak geçmişi var, yakın geçmişi var. Yakın tarihte Trakya’yı, yakın tarihte Tekirdağ’ı, yakın tarihte Çerkezköy’ü konuşacağız. 100 yıl önce olağanüstü Kurtuluş Savaşı’nı kazanamasaydık bugün maalesef bu topraklar bize ait olmayacaktı. Ortadoğu’da yaşananları gördükten sonra 100 yıl önce Türk milletinin Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazandığı o büyük başarının ne anlama geldiğini bugün daha iyi anlıyoruz. Bugün Çerkezköy hala Türk toprağıysa, bugün Tekirdağ hala Türkiye’nin bir parçasıysa, bugün burada özgürce nefes alabiliyorsak, 100 yıl önceki o olağanüstü mücadeleye borçluyuz bunu” dedi. Bugün bütün Ortadoğu’nun paramparça olduğunu söyleyen Meydan, “Emperyalizmin ‘böl-parçala-yönet’ planının bir göstergesi bu. 10 Ağustos 1920 tarihinde padişah Vahdettin’e ve padişah Vahdettin’in görevlendirdiği Osmanlı heyetine Paris’te imzalatılan 433 maddelik Sevr anlaşması ve ona ek bir de 11 maddelik üçlü anlaşma var. Türkiye paramparça ediliyordu. 100 yıl önce Anadolu’yu da paramparça etmek istemişlerdi” diye konuştu.

“SADECE ORTADOĞU’YU DEĞİL TÜRKİYE’Yİ DE PARAMPARÇA ETMEK İSTEDİLER”

Atatürk’ün Nutuk isimli eserinde yer alan Sevr Haritası’nı da izleyicilerle paylaşan Meydan, “Emperyalizm sadece Ortadoğu’yu değil Türkiye’yi de paramparça etmek istemişti. Ortadoğu’yu parçaladılar. Ortadoğu’daki devletlerin sınırlarını İngiltere çizdi, Fransa çizdi, hatta Amerikan Başkanı Woodrow Wilson çizdi. 2. Dünya Savaşı’nın sonunda Osmanlı İmparatorluğu parçalanırken hazırlanan Sevr haritasında Türkiye’miz de İngiltere ve Fransa tarafından parçalandı. Çerkezköy ve Tekirdağ’ın da yer aldığı Doğu Trakya’nın tamamı Büyükçekmece’ye kadar Yunanistan’a bırakılıyor. Sevr Anlaşması’na göre Türkiye’nin batı sınırı Büyükçekmece’den geçiyor. Ege’de İzmir ve civarı Yunanistan’a bağlanıyor. Biz bu haritayı Lozan’da yırttık. İsmet Paşa’nın reisliğinde 40 kişiden oluşan Türk heyeti Lozan’a gitti. Lozan süreci 8 ay sürdü. Orada olağanüstü bir mücadele verildi. Ve o mücadele sonunda bağımsız Türkiye’yi kurduk. Edirne’den Ardahan’a tam bağımsız Türkiye Lozan’da elde edildi” ifadelerini kullandı.

İMZA GÜNÜ DÜZENLENDİ

Trakya’nın sevilen sanatçılarından Rumeli Semih de seslendirdiği birbirinden güzel şarkılarla programa renk kattı. Aileleri ile birlikte Atatürk Kültür Merkezi’ne gelen çocuklara da program sonunda kitaplar hediye edildi. Programın ardından Tarihçi Yazar Sinan Meydan ve Görkemli Hatıralar programını sunucusu Gazeteci Yazar Serhan Asker Atatürk Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda imza günü düzenledi.