Çerkezköy

Çerkezköy’ün adı nereden geliyor?

Türkiye mozaiği olan ve 81 ilden göç alan Çerkezköy’ün adı nereden geliyor? İşte Çerkezköy ile ilgili tüm merak edilenler...

Çerkezköy, Tekirdağ’ın nüfusu en çok artan, ancak yüzölçümü en küçük ilçesidir. TÜİK’in 2023 verilerine göre nüfusu 213 bin 243 olarak kayıtlara geçti.


İşçi kenti olarak bilinen Çerkezköy’de 3 organize sanayi bölgesi bulunuyor. Bunların en büyüğü ise adı da verilen Çerkezköy Organize Sani Bölgesidir. ÇOSB’de 328 sanayi kuruluşu üretim, inşaat ve proje aşamasındadır. Bu tesislerden 44’ü yabancı yatırımcılara aittir. Çeşitli ölçeklerdeki bu firmalarda yaklaşık 80 bin kişi istihdam edilmektedir.

Çerkezköy coğrafyasında ilk kurulan köyün, Çerkezköy mü yoksa Türbedere mi olduğu yönünde değişik görüşler bulunmaktadır. Atatürk İlköğretim Okulu bahçesinde olan türbe nedeniyle, Çerkez yerleşiminin öncesinde ve sonrasında dere yatağının olduğu bölge Türbedere diye adlanıyordu. Bugün Çerkezköy’de yaşayan bazı vatandaşların elinde, Çerkez göçleri öncesi döneme ait Türbedere kayıtlı tapuların bulunması, burada 1863 öncesine,  1847-1848 yıllarına uzanan bir yaşamın bulunduğu göstermektedir. Her ne kadar Çerkez göçü öncesi Türbedere’de bir yaşam olsa da, burada yaşayanların kaç hane olduğu, nüfusu ve kimlikleri hakkında net bir bilgiye ulaşılmış değildir.

Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde, Fon Kodu HH.d… Gömlek No.su 17434 olan belgede, “Çerkes karyesinde Türbedere’de yapılacak olan inşaatın keşif bedeli” ibaresi olması, Türbedere’nin öncelikli olarak bir mevki adı olduğunu gösteriyor. Osmanlı-Rus Savaşı sonrası yeni göçlere açılmasıyla bu yerleşim yerinin adı, 1878-1911 yılları arasında Türbedere olarak geçmiş, 1888-1907 yılları arasında da Türbedere’nin statüsünün, Türbedere yöresi, Türbedere Köyü ve Türbedere Nahiyesi olarak tanımlandığı söylenebilir.

Geçmişten bugüne aktarılanlar ve ortaya çıkan belgelere dayanarak yapılan incelemelerde, Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından bu coğrafyada aslında iç içe geçmiş 3 köyün varlığından söz edilmektedir. Birincisi, bugünkü Çerkezköy Belediyesi ile türbenin olduğu Atatürk İlköğretim Okulu’nun çevresindeki Çerkezköy, ikincisi dere yatağı çevresindeki Türbedere ve üçüncü olarak da Garnizon Komutanlığı’nın olduğu yerdeki Yeniköy. Bu üç köyün varlığı 1911 yılında bu yerleşim yerinin nahiye ve belediye olmasını sağlamış, ilk Belediye Başkanı Molla Mehmet Efendi ve beraberindekilerin bölgenin isminin Türbedere olarak kalıcılığının sağlanması isteğini de Edirne Valiliği kabul etmemişti. Edirne Valiliği’nin kararından sonra bu yerleşim yerinin ismi, Çerkezköy olarak kalıcı olmuştur.                 
Çerkezköy, 26 Ekim 1912 ile (Bazı kaynaklara göre ise de Kasım ayı başında) 30 Haziran 1913 tarihleri arasında Bulgar işgaline, 23 Temmuz 1920 ile 30 Ekim 1922tarihleri arasında Yunan işgaline uğradı.

Kuruluşundan beri Çorlu’ya bağlı olan Çerkezköy, 1914 yılında Kırkkilise’nin Saray Kazasına bağlandı. 15 Ekim 1923 yılında Saray ile birlikte Tekirdağ’a bağlanan Çerkezköy, 1 Nisan 1958’de İlçe yapıldı ve Kaymakamlığına da Yusuf Ziya Doğan atandı.

MAHALLELER

Çerkezköy İlçesi, idari yönden 12 mahalle ( İstasyon, Fevzi Paşa, Gazi Mustafa Kemal Paşa, Gazi Osman Paşa, Cumhuriyet, Fatih, Bağlık, Yıldırım Beyazıt, Veliköy, Kızılpınar Atatürk, Kızılpınar Gültepe, Kızılpınar Namık Kemal ),  oluşmaktadır.  

YILLARA GÖRE İLÇE NÜFUSU 

ULAŞIM

Çerkezköy’e ulaşım, karayolu ve demiryolu ile yapılmaktadır. Çerkezköy ilçesi, Kınalı Ayrımı - Çerkezköy - Çorlu yolu ile Çerkezköy - Saray - Vize - Kırklareli yollarının kavşak noktasında bulunmaktadır. Ayrıca Beyciler-Çerkezköy bağlantı yolu ile TEM’e bağlanmaktadır. Çerkezköy için önem taşıyan TEM bağlantı yolu, ilçenin İstanbul metropolü ile ilişkisini kuvvetlendirmektedir. Çerkezköy ilçesinin, Tekirdağ il merkezi ile bağlantısı Çerkezköy – Çorlu – Tekirdağ karayolu ile sağlanmaktadır. Çerkezköy ilçesinde demiryolu bağlantısı İstanbul – Edirne – Avrupa demiryolu ile sağlanmaktadır. Çerkezköy istasyonu önemli ihracat istasyonlarından biridir. Ayrıca İstanbul – Çerkezköy elektrikli banliyö hattında 1996’dan beri yolcu taşınmaktadır. İlçedeki deniz yolu bağlantısı, Tekirdağ limanı ile ilişkilidir. Çerkezköy'de Halkalı-Çerkezköy-Kapıkule hızlı tren çalışmaları da sürmektedir.