Genel

EMADDER üyeleri başkentten seslerini duyurmaya çalıştı

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) üyeleri başkent Ankara’da bir araya gelerek seslerini duyurmaya çalışı. Ulus Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasına Çerkezköy ve Tekirdağ'dan da katılım yoğun oldu.

Düzenlenen basın açıklamasına EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu ile dernek üyeleri katıldı.

“GEREKİRSE HER İLDEN SESLENMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Uğurlu, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: Bugün Türkiye’nin ve siyasetin tam kalbinden Gazi Meclisimize seslenmek için bir aradayız. Hükümetimize haklı davamızı anlatana kadar yılmadan usanmadan gerekirse her ilden seslenmeye devam edeceğiz. Çünkü davamızda çok haklıyız.️ Çünkü Türkiye Yüzyılının en büyük adaletsizliğini yaşayan, alın terinin peşinde koşan emekçileriz. Bizi duyduklarını ve burada çok büyük bir adaletsizlik olduğunu tüm siyasilerin bildiğini çok net anlıyoruz. Bunun en güzel açıklaması haklı kademe talebimizde şevkimizi kırmak, bizleri ümitsizliğe sevk etmek isteyen birçok üst düzey yetkiliden EYT pişmanlığı açıklamasının arka arkaya yapılıyor olmasıdır. Ama şunu bilmemizi isteriz ki; EYT’nin sorumlusu ne muhalefet ne de bundan yaralanan çalışanlarıdır. EYT yasası mecliste oy çokluğu ile kabul edilmiş bir yasadır.

Çalışan ve prim ödeyen emekçi asla bütçeye yük olamaz yük olarak görülemez. Emeklilik hakkı bedeli peşin tahsil edilmiş hakkın teslimidir. SGK bir yardım kurumu değildir. SGK bir Sosyal Güvenlik sistemidir. Bu nedenle çalışanların hepsine eşit adil oranda bir hakkaniyetli bir dağılım yapmak zorundadır. Bu sözler bizi asla haklı davamızdan vazgeçirmeyecektir.

“BİRÇOĞUMUZ EYT YASASI İLE EMEKLİ OLANLARDAN ÇOK DAHA BÜYÜK YAŞLARDAYIZ”

Beklentimiz sadece “Evet burada büyük bir adaletsizlik var, devletin dini adalettir” diyerek bu haklı davamızı anladıklarını bildiklerini söylemeleri ve hakkımızı teslim etmeleridir. Hatta Sayın Cumhurbaşkanımızın daha önceki beyanlarında yaş şartsız EYT’nin asla düzenlenmeyeceği konusundaki görüşü, tüm çalışanların emekliliğe ulaşmadaki haklarının eşit olması düşüncesi bizler için oldukça önemli bir misyondur.

1999 ve 2008 yıllarında yapılan SGK reformları ile gelinen 20 senelik sıkı politika 3.3.2023 tarih 7438 sayılı yasa ile bir anda bozulmuştur. 1999 ve 2008 de yapılan düzenlemeler tüm çalışanları kapsayan yasalardır  Ancak; 7438 sayılı yasa bir tarihi(8/9/99) baz alarak sadece belirli bir kesim çalışanı kapsayan yasa olmuştur. Ayrıca 23.11.2001 tarihindeki anayasa mahkemesi kararında belirtilen adil, makul, ölçülü kademe gerekçesini dikkate almadan hazırlandığından anayasanın 2.5.10 ve 60. maddelerine aykırılık teşkil etmektedir. Bu durum kapsam dışında kalan çalışanlar için büyük bir adaletsizlik meydana getirmiştir. Bununla beraber, iş barışı ve sosyal devlet anlayışı da bozulmuştur.

Esas olan yasanın adaletli düzenlenmesidir, anayasadaki maddelerle aykırılık teşkil etmemesidir.  “Öyle istedik, öyle uygun gördük de yasa yaptık” denilemez.  Anayasaya maddelerine ne kadar yaklaşabilirsen hukuk düzeninde iyiye, ne kadar uzaklaşırsan da kötüye gidersin. EYT yasası dışında kalan bizler erken emeklilik hayalinde değiliz. Hatta birçoğumuz EYT yasası ile emekli olanlardan çok daha büyük yaşlardayız. Hepimiz alın terimize bizden beklenen 7000 primi çoktan doldurduk. Bizden küçük ve pirimi az olan çalışanların emekli oldukları ortamda çalışma hayatına devam etmek, çalışma barışımızı bozmuş, hem maddi hem manevi olarak psikolojik baskı altında olduğumuzu belirtmek isteriz. Yaşanan mağduriyeti daha net olarak gözler önüne sermek adına bazı örnekler ile konuyu özetlemek istiyorum.

 Kademesiz düzenleme sonucunda şu anda ülkemizde olan durum,

◦ 43 yaşında 6000 gün primi olan emekli olurken,

◦ 48/50 yaşında 8500 gün primi olanlar daha 10/12 sene çalışmak zorunda kalmıştır

 ◦ 43 yaşında 6000 primi olan emekli bir erkek emekli olurken,

◦ 48 yaşında 8500 gün primi olan anneler 10 sene daha çalışmak zorunda kalmıştır. Yine aynı şekilde

 ◦ Aynı liseden mezun olan iki arkadaş ve ya ikiz kardeşten liseden sonra işe başlayan 43 yaşından emekli olurken

◦ Üniversite tahsiline devam eden sadece üniversite okuduğu için 60 yaşında kadar 17 sene daha fazla çalışmak zorunda kalmıştır. EYT kapsamı dışında kalmamızın birçok önemli sebebi var.

◦ Savcı, doktor, hâkim, mühendis olmak adına üniversite okuyanlar

◦ Çalışma hayatına başlamadan çocuk sahibi olanlar

◦ Belirtilen tarihte askerlik görevini yapanlar

◦ Çalıştığı halde işveren tarafından sigortası yapılmayanlar ve devlet tarafından sigortasız çalışması denetlenmeyenler

 Bizler kapsam dışında kalırken, 13/14 yaşında sadece bir hafta, bir ay sigorta girişi yaptıranlar bizden çok az primle ve bizden küçük yaşlarda emekli olma hakkını elde etmiştir.

“BORÇLU DEĞİL ALACAKLIYIZ”

Kademesiz düzenleme yukarıda belirtilen nedenlerle anayasal eşitliğe, sosyal güvenlik anlayışına ve en önemlisi hiç bir vicdana sığmayacak büyüklükte bir adaletsiz durum meydana gelmesine sebep olmuştur. Gelinen durumun tam bir felaket olduğu doğrudur.

Yaşı küçük olan emekli, yaşı büyük olan cezalı, primi az olan emekli, Primi fazla olan ve cezalı herkesin konuştuğu EYT yasasının en büyük mağduriyetini maalesef 2000-2008 arası çalışanlar yaşıyor şu anda.  Dünyadan çalışma hayatı yaş örnekleri verirken;

Dünyanın hiç bir ülkesinde 43 yaşında emekli olmadığını değil de, Dünyanın hiç bir yerinde akranlar arası 17/20 yıl fark olmadığından da bahsedin lütfen. Adalet sadece kendimiz haksızlığa uğradığımızda aklımıza gelecek bir kurtarıcı değildir. Adalet kişinin ve kişilerden oluşan toplumun ahlakının ilk şartıdır. Adaleti, adaletsizlik sadece kendi başımıza geldiği zaman ararsak, gün gelir, o adaleti hiçbir yerde bulamayız. Kademeli bir sistemle SGK sisteminde adaletin sağlanması neticesinde, EYT yasanın hayata geçmesinden önceki yıllarda olduğu gibi her yıl hem prim hem yaş şartını sağlayan belirli bir oranda çalışan emekliye ayrılacak bunun neticesinde, hem yeni istihdama yer açılacak hem de büyük kitleler halinde emekli sayısı artmayacağı için bütçeye herhangi bir yük oluşturmayacaktır. Tam olarak talebimiz SGK siteminde meydana gelen yaşı büyük ve primi fazla olanın emekli olmadığı, yaşı küçük ve primi az olanın emekli olduğu bu sistemin adil, makul ve ölçülü kademe ile tüm toplum vicdanını rahatlatacak şekilde kademeli olarak yeniden düzenlenmesidir. 𝘼𝙔𝙈 𝙆𝙖𝙧𝙖𝙧ı 23.11.2001-24592 ( Sayfa 34 ) : 𝙎𝙂𝙆 𝙜𝙞𝙧𝙞𝙨̧ 𝙩𝙖𝙧𝙞𝙝𝙞 𝙗𝙖𝙠ı𝙢ı𝙣𝙙𝙖𝙣 𝙖𝙧𝙖𝙡𝙖𝙧ı𝙣𝙙𝙖 1 𝙜𝙪̈𝙣 𝙛𝙖𝙧𝙠 𝙗𝙪𝙡𝙪𝙣𝙖𝙣 𝙞𝙠𝙞 𝙫𝙖𝙩𝙖𝙣𝙙𝙖𝙨̧ 𝙖𝙧𝙖𝙨ı𝙣𝙙𝙖, 𝙪𝙮𝙜𝙪𝙡𝙖𝙣𝙖𝙘𝙖𝙠 𝙤𝙡𝙖𝙣 𝙀𝙢𝙚𝙠𝙡𝙞𝙡𝙞𝙠 𝙔𝙖𝙨̧ 𝙆𝙖𝙙𝙚𝙢𝙚𝙨𝙞 2 𝙨𝙚𝙣𝙚𝙙𝙚𝙣 𝙛𝙖𝙯𝙡𝙖 𝙤𝙡𝙖𝙢𝙖𝙯…‼️ diyor. 1 gün eşittir 24 saattir 17-20 sene değil. 27 Ekim’de istanbul kartal miting alanında büyük adalet kademe mitingi yapacağız tüm adaletsizlik yaşayan mağdur arkadaşlarımızı bekliyoruz. Susmayacağız. Çünkü borçlu değil alacaklıyız.