Gelişen ve büyüyen kentlerin en önemli unsurlarından biri şüphesiz genç nüfusudur.
Gençlerin sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımı, hem bireysel gelişimlerine hem de toplumun genel refahına önemli katkılar sağlar.
"Sizler geleceğimizsiniz" gibi sloganlara hapsedilmiş gençlik eğer kendilerini sosyo kültürel açıdan bir donanımla güçlendirmezse, güçlendiremezse ait olduğu toplum zaman sonra bir atalete hapsolacaktır.
"Emeğin kenti" olarak sloganlaştırdığımız Çerkezköy'ümüz de, geniş bir sanayi bölgesine sahip olması sebebiyle hızla büyüyen ve sürekli göç alan bir kent konumundadır.
Ancak, bu hızlı büyümeye rağmen gençlere yönelik sosyal ve kültürel alanların yetersizliği, ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bilindiği üzere gençlerin sosyal ve kültürel alanlara erişimi, onların kişisel gelişimini destekler ve sosyal bağlarını güçlendirerek birbirini tanıyan, ötekileştirmeyen ve de bir yumruk olmuşçasına onları bir ve beraber kılan bir birlikteliğin doğmasına kapı aralar...
Kültürel merkezlere gelecek olursak kültürel merkezler ise; sanatsal aktivitelerden spor olanaklarına, eğitim programlarından gönüllü projelere kadar geniş bir yelpazede fırsatlar sunarak gençlerin kendilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Bu tür merkezlerin eksikliği ise gençlerin boş zamanlarını verimli değerlendirmelerini zorlaştırarak asosyal davranışlara, madde bağımlılığı gibi riskli durumlara ve de kentinden ve de en önemlisi kendinden uzaklaşmaya sebep olabilir.
Gel gelelim Çerkezköy'ümüze...
Çerkezköy’de gençlerin zaman geçirebileceği sosyal ve kültürel merkezlerin sayısı maalesef oldukça sınırlıdır.
Mevcut spor tesisleri ve belediyemize ait bazı kültürel alanlar olsa da, bunlar genellikle yetersiz kalmakta.
Özellikle tiyatro, konser salonları, sanat atölyeleri, kütüphaneler ve gençlik merkezleri gibi alanların eksikliği, yetersizliği gençlerimizin kültürel faaliyetlere katılımını kısıtlamaktadır.
Ayrıca, mevcut sosyal alanların merkezi yerlerde yoğunlaşması, ulaşım sorunu yaşayan gençler için de bir dezavantaj oluşturmaktadır.
Tabii ki bu sorunların çözümü için farklı seviyelerde atılabilecek adımlar bulunmaktadır;
Mesela;
1. Yeni kültürel ve sosyal alanların inşası bu sorun için ilk akla gelen adım olacaktır.
2. Sanat ve Kültür Atölyeleri: Müzik, resim, tiyatro gibi sanatsal faaliyetlere yönelik ilgisi olan gençlerimiz için hem atölyeler ve merkezler hem de caddenin belirli noktalarında "sanat durakları" oluşturulmalıdır.
3. Daha fazla Etkinlik Alanları: Açık hava tiyatroları, konser alanları ve festival meydanları gibi sosyal aktivitelerin gerçekleştirilebileceği mekanlar oluşturulmalıdır.
Mesela daha önce eski belediye başkanımız Ali Ertem döneminde yapılan Amfi Tiyatro nun otoparka çevrilme düşüncesinden vazgeçilerek bir yenileme çalışması ile gençlerimize yönelik bir etkinlik merkezi haline getirilebilir olması bile ilçemizdeki gençlerimiz için büyük bir kazanç olacaktır.
4. Mevcut tesislerin tadilattan geçirilerek genişletilmesi ve de servis destekleriyle daha fazla bir yaşam alanı şekline getirilmesi de atılacak adımlardan biri olabilir.
5.Kütüphane sayısı artırılarak kütüphanelerin gençlerimiz için adeta "yaşam alanı" formuna getirilmesi, çalışma alanları ve dijital erişim imkanları artırılarak gençlerimizi bilgiye kolay ulaşmaları sağlanmalıdır.
6.Yerel Yönetimlerin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Desteklenmesi Belediyemiz ve özel sektör iş birliği ile gençlere yönelik projeler geliştirilmeli, fon desteği sağlanmalıdır.
Gönüllü projeler teşvik edilerek gençlerimizin sosyal sorumluluk projelerinde aktif rol alması sağlanmalıdır.
Ayrıca çağımızın en büyük kazancı olan robotik kodlama&yazılım merkeze alınarak belki de okullar mevkiinde ilçemiz için bir "silikon vadisi" kurulabilir. Belki uçuk bir fikir gibi gelebilir kulağa lakin bu tarz bir projenin yapılması için ilçemizdeki yetkililerimizin niyetlenmesi bile kafidir.
7.Kültürel etkinlikler, festivaller, yarışmalar ve gençlerin ilgisini çekecek organizasyonlar düzenlenmelidir.
Gençlerimiz, sade ve sadece konserler ile geçiştirilebilecek kadar değersiz değildir.
Belediyemiz bünyesinde gençlerimize yönelik youtuber, influencer gibi alanlarda çalışma ofisleri, stüdyolar kurarak bölgemizin yetenekli gençleri ile ilçemizi, sanayicilerimizi, tüccarlarımızı, eğitim alanındaki projelerimizi, tarım alanındaki kalkınma planlarımızı ulusal boyutta duyurabileceğimiz "yerli ve milli" bir platform kurulması da güzel bir adım olabilir.
Yukarıda saydıklarım gibi bir çok proje ile gençlerimize el uzatabiliriz.
Bugün onlara uzattığımız el, yarın bizleri kurtaracak el olacaktır.
Ne diyeyim...