Çerkezköy

Sözdinler: 82 bin çalışanımız ile Türkiye ekonomisine katkısı sağlamaya devam ediyoruz

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “Çerkezköy OSB olarak, 2024 yılını tamamlarken, 295 firmamızdaki 82 bin çalışanımız ile Türkiye ekonomisine reel sektör olarak üretim katkısı sağlamaya devam ediyoruz.” dedi. Sözdinler, tekstilde siparişlerin yavaşladığını belirtirken, ÇOSB Kapaklı Devlet Hastanesi’nin Sağlık Bakanlığı’na teslim aşamasında olduğunu aktardı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, yaptığı yazılı açıklamada, 2024 yılını değerlendirirken, 2025 yılı mesajını da paylaştı.

Sözdinler, şöyle dedi: Çerkezköy OSB olarak, 2024 yılını tamamlarken, 295 firmamızdaki 82 bin çalışanımız ile Türkiye ekonomisine reel sektör olarak üretim katkısı sağlamaya devam ediyoruz.



“TÜRKİYE’NİN 1000 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞUNDAN 28’İNE SAHİBİZ”

Türkiye’nin toplam sanayi üretiminin yüzde 45’inin gerçekleştiği OSB’lerimiz arasında ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan bir OSB olmanın ve Türkiye’nin 1000 büyük sanayi kuruluşundan 28’ine sahip olmanın gururunu taşıyoruz. Bölgemiz, Sanayi üretiminin yanı sıra enerji yatırımlarından alt yapıya, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinden mesleki eğitime, itfaiye teşkilatından sosyal sorumluluk projelerine pek çok alanda yatırımların yapıldığı örnek ve öncü bir OSB olmanın gururuyla hareket ediyor.

TEKSTİLDE SİPARİŞLER YAVAŞLADI

Bu açıklamayı yaptığımız gün itibarıyla, Merkez Bankamız politika faizini 250 baz puan düşürdü. Bu durumun genel ekonomik yansımasının kredi faizlerinin inip, daha rahat borçlanma, daha çok harcama, daha çok yatırım, daha çok istihdam olarak geri döndüğü bir yapı oluşturmasını bekliyoruz. Bölgemizde bulunan farklı sektörlerden özellikle tekstilde sipariş yavaşlamalarının çok ciddi olarak sürdüğünü sanayicilerimizin de dile getirdiğini belirtmek istiyorum. Ülkemiz açısından sanayimizin küçülmesini dikkate alıp hızlı bir koruma büyüme dönemine geçişin gerekli olduğunu, enflasyonla mücadelede doğrudan sanayi sektörünü dikkate alan bir nefes alam uygulamasına ihtiyaç duyulduğunu belirtmeden geçemeyiz.Özellikle sanayimizde öncelikli gündemin yeşil ve dijital dönüşüm olduğunu belirtmek isterim. Bu alanda ciddi proje hazırlıklarımız olup, ayrıca katılımcı firmalarımıza yönelik eğitim, seminer ve bilgilendirmelerimizi devam ettiriyoruz.

“ÇOSB İSTİHDAMA ÇOK ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAMAYA DEVAM ETMEKTEDİR”
 

Trakya’nın ve ülkemizin üreten gücü ÇOSB olarak geleceğin, üretimde olduğuna inanıyoruz. 12 milyon 724 bin metrekare alanda, modern altyapı hizmetlerimiz, yenilikçi vizyonumuz ve uygulamalarımızla sanayicimize hizmet vermenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Halen 82 bin civarında çalışanın bulunduğu bölgemiz istihdama çok önemli katkılar sağlamaya devam etmektedir.  4 Milyar doları aşkın ihracatın gerçekleştiği ÇOSB katılımcı firmaları, elektronikten gıdaya, ilaçtan tekstile, kimyadan plastik sektörüne kadar pek çok alanda üretimlerini sürdürmektedir.
 

HASTANE BAKANLIĞA TESLİM AŞAMASINDA

Geçtiğimiz yıl açısından çalışmalarımızdan önemli konu başlıklarını kısaca aktarmak gerekirse; Öncelikli olarak ÇOSB Kapaklı Devlet Hastanesi inşaatının tamamlandığını belirtmek isterim. 100 yataklı hastane inşaatının bittiğini ve T.C. Sağlık Bakanlığı’na teslim aşamasında olduğumuzu sevinç ve gururla ifade ediyorum.

KARİYER FUARI DÜZENLENDİ

Çevreci bir OSB olarak arıtma tesisimizde hizmetlerimizi sürdürmememizin yanında firmalarımızda emisyon ölçümlerimizle hava kalitesini ölçümlemelerine devam ettik.

Elektrik, su ve doğalgaz alanında verdiğimiz modern hizmetleri 7/24 aksatmadan sürdürdük. Revizyon, modernizasyon, bakım-onarım gerektiren konularda, enerji, telekomünikasyon, su ve atıksu altyapı çalışmaları ile yol, yaya yolu, bordür ve peyzaj gibi üstyapı çalışmalarımız ve ruhsatlandırma faaliyetlerimiz devam etti. Ayrıca SCADA sisteminden elde ettiğimiz veriler, verimlilik alanındaki tüm çalışmalarımızda kullanıldı.

Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’mizde Birinci Kariyer Fuarını düzenleyerek, mezuniyet öncesi çocuklarımızı firmalarımızla buluşturduk.

“EĞİTİM/DANIŞMANLIK HİZMETLERİ VERDİK”
 

2024 yılında bölgemiz fabrikalarında inovasyon kapasitesini geliştirmek noktasında T.C. Sanayi Bakanlığımız ve UNDP iş birliği içinde ÇOSB Yenilik Merkezimizde çok önemli eğitim/danışmanlık hizmetleri verdik. Yenilik Merkezi faaliyetleri Kapsamında, firmalarımızın dijital dönüşümüne katkıda bulunacak olan, Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri (ADİM) Projesine başvurduk ve Türkiye’den ADİM’e dahil olan 5 Konsorsiyumdan biri olan Batı Marmara ADİM (EDIHWESTMARMARA)’da yer aldık.  Yine Yenilik Merkezi faaliyetleri kapsamında, UNDP tarafından yürütülen İmalat Sanayinde Kadınların Güçlenmesine Yönelik Model Geliştirme Projesi’ ne Tekirdağ ilinin dahil edilmesi ve Bölgemizden firmalarımızın da faydalanması sağlanmıştır. 

“2025 YILINDA YENİ PROJELERİMİZ OLDUĞUNU MÜJDELEMEK İSTERİM”

Zihinsel Engelliler Korumalı İş Yeri Atölye ve Yaşam Merkezimiz (ZEKA) ile her zaman olduğu gibi övünüyoruz. Bu kapsamda bu merkezde katılımcı firmalarımızın atölyelerinde üretim yapan çalışanların varlığı bizleri son derece mutlu etmektedir.

ÇOSB Sınav ve Belgelendirme Merkezimizde 2023’den bu yana firmalara yönelik mesleki belgelendirme çalışmalarımız kapsamında; tekstil sektöründe 39 branşta ve ulaştırma sektöründe forklift, vinç vb. 4 branşta mesleki belgelendirme yapıyoruz. Ayrıca farklı yeni meslekleri de katacak şekilde kapsam genişletme çalışmalarını da yürütüyoruz.

ÇOSB Konferans Salonu’nda bölgemiz firmalarında çalışanlarına ve tüm vatandaşlarımıza açık toplantı, panel ve tiyatro vb. etkinliklerimizi sürdürdük, sürdürüyoruz. Sosyal dönüşüme katkı sağlayacak bu konularda 2025 yılında yeni projelerimiz olduğunu müjdelemek isterim.

“ÇOSB SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU’MUZU DA GÜNCEL OLARAK HAZIRLIYORUZ”

2025 yılı açısından vizyonumuzu ortaya koyacak şekilde çalıştığımız projelerimizi özetlemek gerekirse; ÇOSB katılımcılarına yönelik bir Data Center (Veri Merkezi) projesinin fizibilitesini ve bölgemizdeki firmalardan kaynaklanan atık suların geri dönüştürülmesi için fizibilite çalışmasını tamamlayarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza sunduk. 2024 yılı içerisinde yapılandırdığımız ÇOSB Akademi altında Avrupa Birliği SKDM’na (Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması) uyum için yapılması gereken konuları ağırlıklı olarak ele alacak şekilde katılımcılarımıza yönelik çok sayıda eğitim ve bilgilendirme toplantılarını planlayıp, uygulamalara başladık. Bu anlamda sürdürülebilirlik esaslı çalışmalar yapılacak olup, daha önce hazırladığımız ve yayınladığımız ÇOSB Sürdürülebilirlik Raporu’muzu da güncel olarak hazırlıyoruz.

 2025-2028 dönemini içerecek yeni Stratejik Planımızı dünyadaki ve ülkemizdeki yeşil, dijital ve sosyal dönüşümü de dikkate alarak hazırlama çalışmamızı sürdürmekteyiz.

Stratejik hedeflerimiz açısından gerek kurumsal anlamda faydalanacağımız ve gerekse katılımcılarımızın da kullanabileceği şekilde elektronik ortamda sera gazı ölçümü raporlamasını yapacak önemli bir çalışmamızın bulunduğunu belirtmek isterim.

“ÇOSB’MİZ  YEŞİL OSB ÜNVANI ALDI”

Son 5 yıldır dijital ve yeşil dönüşüm alanında yaptığımız atılımlar açısından gurur verici, önemli bir çalışmamızı ve sonucunu bugün açıklamaktan dolayı sevincimizi paylaşmak istiyorum: Ülkemizde, dünyada da olduğu gibi endüstri alanında Yeşil Dönüşüm ve Dijital Dönüşüm başlıklarını kapsayan İkiz Dönüşüm süreci yürütülmektedir. Bu kapsamda OSB’ler yeşil dönüşümde Türk Sanayisi açısından bir lokomotif niteliği kazanmaktadır. Çerkezköy OSB olarak, “köklü, öncü, yenilikçi” mottomuz doğrultusunda çevreci yaklaşımımız zaten biliniyordu. Buna ek olarak da bir süredir yürüttüğümüz çalışmalarla bunu taçlandırdık ve OSB’miz  Yeşil OSB ünvanı aldı. Bölgemiz, Türkiye’de 400’ü aşkın OSB içerisinde Yeşil OSB ünvanını alan ilk OSB’lerden oldu ve bu anlamda ÇOSB, Yeşil Mutabakata uyum konusunda yaptığı yatırımları ve çalışmaları ile sanayicisine avantaj sağladığını göstermiş oldu.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) birlikte yürüttüğü Yeşil OSB Belgelendirme süreci 2023 yılında tanıtılarak 2024 yılında uygulanmaya başlamıştır.  Burada Yeşil OSB uygulamasının amacının ülkemizdeki organize sanayi bölgelerinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda “Sürekli Gelişim” prensibiyle uluslararası standartlara ulaşmasını sağlamak olduğunu belirtmek gerekir. TSE denetimlerinde gerek kurumsal bilgilerimiz ve gerekse katılımcı firmalarımız tarafından sağlanan belgeler kanıt doküman olarak kullanılmıştır. Bu çerçevede katılımcı firmalarımıza TSE Ekiplerine ve diğer tüm paydaşlarımıza iş birliği ve destekleri için çok teşekkür ediyoruz.

Çevreye duyarlı, sürdürülebilir sanayi ve döngüsel ekonomi alanlarının oluşturulmasına katkı sağlayacak Yeşil OSB anlayış ve uygulamalarını geliştirerek devam etmek amacındayız.

Bu vesileyle tüm sanayicilerimize, paydaşlarımıza sağlıklı, huzurlu, başarılı ve kazançlı bir yıl diliyoruz.