Tekirdağ

Tekirdağ “Kadına Şiddete Hayır” dedi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Tekirdağ’da bir dizi etkinlik düzenlendi. Düzenlenen etkinliklerde Tekirdağ; kadını, erkeği, genci ve yaşlısıyla hep birlikte haykırarak ‘Kadına Şiddete Hayır’ dedi.

Etkinlikler kapsamında ilk olarak Süleymanpaşa İlçesi Karadenizliler Derneği’nde panel düzenlendi. Panelin açılış konuşması Türk Kadınlar Birliği Tekirdağ Şube Başkanı Nural Ülker tarafından gerçekleştirildi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Süleymanpaşa Kadın Danışma Merkezi Sorumlusu Psikolog Meltem Şentürk, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Sosyoloğu Emine Umay Ülker, Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’nden Polis Memuru Esra Akın, Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Damla Nur Ercan ve ŞÖNİM Müdürü Sosyal Hizmet Uzmanı Hamdiye Özcan’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda yapılan çalışmalar ve beklentiler masaya yatırıldı. KADES uygulaması başta olmak üzere kadınların sahip olduğu haklar bilgilendirmelerde bulunuldu.

 “DAHA GÜZEL BİR GELECEK, AYDINLIK YARINLAR ANCAK KADINLARLA MÜMKÜN OLACAKTIR”

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlenen yürüyüş öncesi Valilik binası önünde bir tören düzenlendi. Törende bir konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, “Bugün kadına yönelik şiddete karşı birlik, beraberlik, dayanışma ve mücadelenin artması için bir aradayız. Dünyanın her yerinde kadınlar bugün sesini yükseltmek için meydanlardalar. Kadın dayanışmasının şiddetle mücadelede en önemli dayanak olduğunu ifade eden bir gün olması dolayısıyla bugünün önemi çok büyük. Bugün bizler de, insan hakları ihlallerin en acımasızı olan şiddete, kadına karşı şiddete, eşitsizliğe, ayrımcılığa karşı sesimizi yükseltmek için buradayız. Bu dayanışmaya katılan kadınıyla erkeğiyle herkese teşekkür ediyorum. Albert Camus, bir ülkeyi tanımak istiyorsanız o ülkeden insanların hayatlarını nasıl kaybettiğine bakın. Biz ülke olarak bu anlamda çok iyi bir sınav vermiyoruz. Kadına yönelik hak ve ihlallerin çığ gibi büyüdüğü ülkemizde kadınlar hemen her gün şiddetin her türüne maruz kalmakta. Kadının toplumsal yapı içerisinde kendi kimliği ile var olmasına tahammül edemeyen cinsiyetçi bir bakış açısı söz konusu. Hala şiddet gören kadının, tacize uğrayan kadının bunu hak ettiğine yönelik bir çarpı, sağlıksız bir yargı var. Asıl can yakıcı olan bu. Şiddete karşı bir kanıksama, sıradanlaşma var. İşte bizim mücadele etmemiz gereken durum bu. Biz bu mücadelede kadınlar olarak dayanışmamızı artıracağız. Aile içi şiddet ile mücadele çok önemli. Yapılması gereken güçlü bir politik irade. Artık suçluyu değil mağduru korumak zorundayız. Dilimizi değiştirmek zorundayız. Dille beraber bu zihniyeti de değiştireceğiz. Hak arama mücadelesi sadece 25 Kasım’a 8 Mart’a sığdırılamaz. Kadın için her gün mücadele günü. Yolumuz engebelerle, zorluklarla dolu. Daha güzel bir gelecek, aydınlık yarınlar ancak kadınlarla mümkün olacaktır. Kadına yönelik şiddetin, ayrımcılığın son bulduğu, kadın erkek eşitliğinin toplumun her alanında yaşanabildiği adil, eşit bir Türkiye’ye yine kadınlarla ulaşabileceğimizi söylüyorum.

“TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK KADINLARIN, HAYATIN HER ALANINDA EŞİT VE GÜÇLÜ OLAN BİREYLER OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak kadınların, hayatın her alanında eşit ve güçlü olan bireyler olması için çalışıyoruz. Gerek sosyal ve psikolojik destekler, gerek eğitim, istihdam ve sosyal destek projeleri ile kadınların ekonomilerinin güçlenmesi ve şiddete karşı dur diyebilmesi noktasında yanlarındayız. Kadınlara Durak yok dedik. Sokakları kadınlar için daha güvenli hale getirmeye çalıştık. Kadın danışma merkezlerimiz, meslek edindirme kurslarımız devam ediyor. Bu kentin çağdaş yüzüne, eşit kültürüne, güzel Tekirdağ’ımızın şefkatli ruhuna sonuna dek sahip çıkacağıma herşeyden önce kadın kimliğimle söz veriyorum. Kadınların nefes aldığını sonuna kadar hissettiği, özgürce, eşitçe yaşadığı ve asla şiddetin hiçbir türüne asla maruz kalmadığı bir şehir için çalıştığımızı ifade ediyorum. Bu anlamda Güzel şehrimiz Tekirdağ’ın yönetim görevinin sizlerin oylarıyla bir kadına verilmesi bile bu konudaki kararlığımızın, dayanışma ve farkındalığımızın çok açık bir göstergesi olduğunu ifade ediyorum. Sizlere, bu kentin tüm kadın ve erkeklerine bir kez daha yürekten teşekkür ediyorum. Yaşasın kadınlar, yaşasın insanlar, yaşasın özgürlük, eşitlik ve hakça bir yaşam” dedi.

TEKİRDAĞ, KADINA ŞİDDETE KARŞI OLDUĞUNU HAYKIRMAK İÇİN YÜRÜDÜ

Törende ayrıca Vali Yardımcısı Mustafa Güler ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hüseyin Özdemir de bir konuşma yaparak Kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik çalışmaların önemine dikkat çektiler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdiler.  Konuşmaların ardından, geniş çaplı bir katılımla gerçekleştirilen yürüyüşte Tekirdağ hep bir ağızdan ‘Kadına Şiddete Hayır’ diye haykırdı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Bando ve Kent Orkestrası da çaldığı şarkı ve marşlarla yürüyüşün coşkusunu bir kat daha artırdı.

Yürüyüşün ardından Sahil Dolgu alanda, resmi ve sivil toplum kurum ve kuruluşları tarafından kurulan stantlar gezildi. Stantlarda kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Kadına şiddetin önlenmesi noktasında farkındalığı artıracak broşür ve çeşitli materyaller dağıtıldı.

ŞİDDET KURBANI OLAN 52 KADIN ANISINA AĞAÇ DİKİLDİ

Etkinliklerin son bölümünde Sahil Amfi Tiyatro’nun arka kısmında bulunan alanda, 2012-2024 yılları arasında Tekirdağ’da şiddet kurbanı olan 52 kadın anısına ağaç dikimi gerçekleştirildi.