Çerkezköy

Uğurlu: Bizler mezarda emekli olmaya terkedilmiş çalışanlarız

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, “Bizler emekli değiliz. Emekliliğe hak kazanmış ama mezarda emekli olmaya terkedilmiş çalışanlarız “dedi.

EMADDER’in Çerkezköy Cumhuriyet Meydanında düzenlediği basın açıklamasına EMADDER) Genel Başkanı Mihriban Uğurlu ile dernek üyeleri katıldı. Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Memiş ile Yeniden Refah Partisi Tekirdağ Sosyal Politikalar Başkanı Filtekin Şen’de dernek üyelerine destek verdi.

Burada çeşitli dövizler açılırken, üzerinde “Mezarda emekli olmak istemiyoruz” yazan sembolik tabut getirildi.

“HAYATIMIZIN TAM ORTA YERİNE BÜYÜK BİR ADALETSİZLİK OLARAK DÜŞTÜ”

“Bugün gazi meclisimize, hükümetimize Çerkezköy’den sesleneceğiz” diyen Mihriban Uğurlu, Öncelikle değerli basın mensuplarımız bizler emekli değiliz emekliliğe hak kazanmış ama mezarda emekli olmaya terkedilmiş çalışanlarız lütfen bizi emekliler olarak haber yapmayınız. Mevcut düzende akranlarımızla aramızda olan makul adil ve kademeli geçiş sistemi bir gecede eyt düzenlemesi olarak hayata geçince 17 yıl/20 yıl fark olarak hayatımızın tam orta yerine büyük bir adaletsizlik olarak düştü” dedi

“BİZİ YOK SAYAMAZSINIZ”

Uğurlu, şöyle devam etti:  1 ,5 yıldır hayatımız bir daha eskisi gibi olmadı. Akranlarımızın, küçüklerimizin bizim benzer ve hatta daha az primle emekli olarak aramızdan ayrılmasına şahit olduk. Yapılacak tek şey bu mağduriyetin yaşandığı evlerde iş yerlerinde barışın yeniden sağlanması. Bizi görmezden gelen, bize  yüz çeviren, yok farzedenlere karşı hayır biz buradayız, bizi yok sayamazsınız diyoruz.

“DÜNYADA EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR MAĞDURİYETE İMZA ATILDI”

Aynı evde daha büyükler daha fazla primle 17 yıl fazla çalışmak zorunda kaldı. Siz mağdur değilsiniz bilerek girdiniz algısı topluma lanse edilmeye çalışıldı ama zaten işe girişte bir seçme hakkı olmadığından bahsedilmedi. Maç oynanırken kural değişti dendi. Adaleti bir futbol karşılaştırmasına benzeterek dünyada eşi benzeri görülmemiş bir mağduriyete imza atıldı. En ağır geleni daha  fazla pirimle bizden küçüklerin çalışın bize bakın sözlerine maruz kaldık. İş barışı bozuldu,  aile yaşamımız alt üst oldu ve hatta bir çoğumuz hem maddi hem psikolojik olarak baskı altında olduğumuz için sağlığımızı kaybettik. Avrupa’da 60 yaş emeklilik var dediler ama Avrupa’da akranlar arasında 17 yıl uçurum olmadığından bahsetmediler. Hayatınızın 17 yılı yok sayılarak aynı ülkede 2 .sınıf vatandaş muamelesine maruz kaldık anayasal eşitlik haklarımız ihlal edildi. Bilin isteriz ki bize bu yaşattıklarınız kul hakkına girmektir. 8.9.1999 öncesinde 1 gün sigortası olanı 43 yaşında 5 bin günle emekli ettiniz. Sosyal adalet, iş barışı, vatandaşlar arasındaki eşitlik yok ettiniz. Bu noktada çıkıp "Eksik düzenleme yapıldı." diye açıklama yapmak boynunuzun borcudur. Kimileri 43 yaşında 5 bin günle emekli oldular, üstelik askerlik borçlanmasıyla. Oysa 48/49 yaşında, 8 bin 500 prim günü olan kadınlar çocuklarını kreşlere bırakarak işe gittiler yıllarca. Şimdi o çocuklar üniversite, askerlik ve evlenme çağlarındalar. Ve hâlâ annelerinin emekli olmak için 10-15 sene daha çalışması gerekiyor.,


“ACİL VE ADİL BİR KADEMELİ EMEKLİLİK DÜZENLEMESİNE İHTİYAÇ VARDIR”

Primi daha fazla olanın emekli olmayıp daha az olanın emekli olduğu, çalışanın olmayıp ev hanımlarının emekli olduğu, 1 günle 17/20 yıl kazananın ve kaybedenlerin olduğu bir sistem görüldüğü üzere işlevsel, mantıklı ve âdil değildir. Bu yüzden acil ve adil bir kademeli emeklilik düzenlemesine ihtiyaç vardır. Anneyim anneliğim sayılmıyor. Emekçiyim emekli olma hakkım yok. Sigorta yapmayanın cezası neden bana kesiliyor. Denetlemeyen devletin cezası neden bana kesiliyor. Borçlanma yaparak SGK girişini sihirli tarih olan 8.9.1999 öncesine çeken 5 bin günlü kişiler bütçeye yük değilse daha fazla prim ödeyen 8.9.1999 sonrası girişli olanlar bütçeye hiç yük olmaz. Emadderin hak arama sesini Türkiye’ de duymayan kalmayacak. Herkes bilsin ki Emadder bu hakkı almadan asla durmayacak. Hayatımızın 17-20 senesi 8/9/99 dan önce işe girenlerden  daha değersiz değildir. Adalet siyaset üstü bir durumdur. Akranlar arasında oluşan uçurumu hiç bir vicdan kabul edemez 17 yıl/ 20 yıl Bu soruma cevap verecek akademisyen,  bürokrat, SGK Uzmanı, SGK Müfettişi var mı? 43 yaş mı büyük 49 yaş mı? 5 bin prim mi büyük 8 bin 500 prim mi? Şu anda Türkiye de; 43 yaş 5 bin primi olan emekli 49 yaş 8 bin 500 primi olan 9 sene daha çalışacak. 43 yaşında olan mı, yoksa 49 yaşında olan mı emekli olur. 5 bin primi olan mı, yoksa 8 bin 500 primi olan mı emekli olur.

“BİZLER BORÇLU DEĞİL ALACAKLIYIZ”

Ruh sağlığımızı kaybetmeden lütfen bir yetkili bu düzenlemede bir hata olduğunu çıkıp anlatsın. Türkiye’de böyle demenin utancını yaşıyoruz. Hükümetimizden muhalefetten ve tüm siyasi partilerimizden bu adaletsizliğe bir an önce çözüm bulmalarını ve tüm mağduriyetlerin çözümü olan ve bütçeye hiç bir yükü olmayan Kademeli Emekliliğin ivedilikle getirilmesini talep ediyoruz. Ülkemizde gelinen durumda bir çok önemli zorlukların üstünden gelmiştir. Ancak şu anda yaşanan ekonomik kriz emeklileri etkilediği gibi biz 17/20 yıl sonraya ötelenen kesimi daha çok etkilemektedir. Ancak şöyle bir durum var ki tasarruf tedbirleri evet olması gereken tedbirler tüm toplum tarafından uygulanabilen tedbirler olmalı ve daha çok alt ücretli kesim yerine ekonomik açıdan bunu kaldırabilecek üst gelir grubuna uygulanması daha gerçekçi sonuca yönelik olur. Bizler ücretli çalışanlar zaten daha hesaba geçmeden gelir vergisini ödemekteyiz. Ayrıca bizim talebimiz emeklilik hakkı. Devletimizden geçinemiyoruz sosyal yardım yapın gibi bir talebimiz yok. Her ay düzenli SGK primlerimiz ödendi ki şu anda daha az primi ödeyenler emekli maaşı alıyor. Bes sistemi gibi düşünebiliriz. Yaptırdığımızın karşılığını alıyoruz. Nasıl onlara sisteme 1 gün geç girdin senden bir önce girene ödeme yaparız size yapamayız denemiyorsa aynı şey SGK primi ödeyenler için de geçerli. Ayrıca sayın cumhurbaşkanı EYT çıkarken ülkemizin durumunun iyi olduğunu ifade etmişti. 11 ilimiz depremden hasar gördüğü halde 5 bin günü olanlara bu hak verildi. Bir tasarruf gerekiyorsa bunu daha çok çalışandan beklemek doğru değil herkes eşit olarak  alın altına elini koyacak. Tasarruf için adaletin zedelenmesi doğru bit yöntem değildir. 1 gün eşittir 24 saattir 17-20 sene değil. Bizler borçlu değil alacaklıyız.

Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Memiş ve Yeniden Refah Partisi Tekirdağ Sosyal Politikalar Başkanı Filtekin Şen’de her zaman kendilerine destek verdiklerini ve yanlarında olduklarını ifade ettiler.